Het gevaar van een te goede sfeer in het team

Breng je team naar een hoger niveau, zorg voor voldoende frictie

Kan dat? Een te goede sfeer in je team? Ja! Niet zelden krijgen wij een aanvraag voor een training Teambuilding omdat er behoefte is aan een meer open vorm van communicatie. Wanneer collega’s erg gericht zijn op het goed houden van de sfeer en daardoor voorzichtig met elkaar omgaan, mis je een essentieel onderdeel van teamontwikkeling: GROEI.

Het gevaar van een te goede sfeer in het teamFrictie stimuleert persoonlijke en organisatie groei

Frictie oftewel wrijving binnen een team kan je team naar een hoger niveau brengen. Door elkaars inbreng kritisch te onderzoeken kan het aangescherpt worden en passend gemaakt worden voor het team en de organisatie. Soms is daar juist wat frictie voor nodig.

Als we elkaar alleen maar complimenten geven en focussen op de dingen die er goed gaan, missen we die wrijving. Die frictie die maakt dat iemand uitgedaagd wordt om zijn ideeën of vaardigheden bij te sturen. Dat zorgt er niet alleen voor dat iedere professional uitgedaagd wordt om het beste uit zichzelf te halen en te groeien, maar ook voor de teamdoelen en organisatiegroei is er op die manier meer aandacht.

Ruimte bieden voor je eigen emoties en die van een ander

Heb jij wel eens iemand huilend aan je bureau gehad? Of heb je wel eens te maken gehad met een heftig conflict? Waarschijnlijk heb je iedere dag wel te maken met de emoties van je teamleden. En dat is maar goed ook! Emoties hebben passief of actief invloed op het functioneren van jezelf en een ander.

Wanneer medewerkers hun belangen ondergeschikt maken aan een goede sfeer binnen het team, gaat dat uiteindelijk zijn tol eisen. Ze voelen zich niet serieus genomen, houden hun passionele verbetervoorstellen voor zich en kunnen op den duur zelfs met een burn-out te maken krijgen. Aan jou de uitdagende taak om aandacht te hebben voor hun emoties door er af en toe naar te vragen en het serieus te nemen.

Het belang van verschillende persoonlijkheden in een team

Hoe is jouw team samengesteld? Werken er in jou team allemaal Labradoren? Trouwe en volgzame mensen? Ik hoop het niet voor je. Dan krijg je een té goede sfeer in je team en we hebben net gelezen dat dit niet zo positief hoeft te zijn als dat het in eerste instantie misschien lijkt.

Als leidinggevende is het jouw taak om iedereen uit te dagen om zijn of haar unieke bijdrage te laten zien. Dit betekent ook dat je te maken kan krijgen met eigenschappen die je zelf eigenlijk irritant vindt of onderlinge conflicten. Niet persé gemakkelijk, maar de moeite waard: Voldoende frictie brengt je team naar een hoger niveau. Onderzoek eens (samen met je team) welke eigenschappen en vaardigheden er nu nog missen en nodig zijn om te groeien of zelfs te excelleren.

Open communiceren: een bedrijfscultuur

Voor veel teams is het een wens om meer open met elkaar te communiceren binnen het team. Logisch want, zoals we net hebben vastgesteld, zorgt dit voor groei. Je kunt burn-outs voorkomen door aandacht te hebben voor emoties en een beroep te doen op het aanwezige potentieel. Iedereen voelt zich gewaardeerd en blij en draagt bij aan het teamdoel.

Maar waarom gebeurt het dan nog niet? Waarom kiezen mensen er vaak voor om irritaties of slimme opmerkingen voor zich te houden? Is het omdat ze bang zijn voor conflicten? Of omdat ze het belang er niet van in zien? Goed om eens over na te denken, zeker als leidinggevende van een team dat last heeft van een té goede sfeer.

Veiligheid, verbinding en vertrouwen zijn essentieel voor een bedrijfscultuur waar open gecommuniceerd wordt met elkaar. Dan is er ruimte voor een ‘eerlijke’ goede sfeer. Daar kun je per direct je steentje aan bijdragen. Zorg voor het goede voorbeeld: bied die veiligheid, ga de verbinding aan en geef je medewerkers vertrouwen. En… Wees niet bang voor wat frictie af en toe, het brengt je team naar een hoger niveau!

Geschreven door: Susanne Amoraal

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht