10 tips voor het organiseren van een geslaagd personeelsuitje

Zo regel jij de meest geslaagde teambuildingsactiviteit ooit!

Hoe kan het toch dat sommige collega’s een personeelsuitje niet waarderen? Dat je alleen maar hoort hoe druk het is en dat het zonde van hun tijd is? Wij geven je 10 tips voor het organiseren van een geslaagd personeelsuitje. Overtref je voorgangers door de meest geslaagde teambuildingsactiviteit in de geschiedenis van jullie bedrijf te regelen. Het is best simpel om je collega’s enthousiast te maken, je moet alleen even weten waar je op moet letten!

10 tips voor het organiseren van een geslaagd personeelsuitje

1. Doel van de dag helder

‘Begin met het eind voor ogen’. Dit is de tweede eigenschap van effectief leiderschap die Steven Covey benoemt. Natuurlijk: bij het organiseren van een teambuildingsactiviteit moet je ook leiderschap tonen. Jij bent immers degene die jullie team kan inspireren, of niet. Het is dus erg belangrijk om stil te staan bij het doel van de dag.

Meestal is het doel van een teambuildingsactiviteit om de onderlinge samenwerking te versterken en elkaar beter te leren kennen. Dit kan vanuit verschillende invalshoeken. Wil je een diepere laag raken en écht verandering teweeg brengen? Of wil je dat het vooral niet te serieus wordt en laat je het proces los? Het zijn allemaal keuzes die je vooraf moet nemen, wil je een geslaagd personeelsuitje neerzetten.

2. Inventariseer de behoeften

Het doel is helder dus: wat gaan we dit jaar doen? Door vooraf aan je collega’s te vragen waar hun behoefte ligt, vergroot je het commitment. Mensen vinden het over het algemeen fijn om ergens invloed op te hebben, ook op de invulling van een teambuildingsactiviteit. Wij zien vaak dat de organisatoren van een teambuilding dag deze stap voor het gemak vergeten omdat ze het zo leuk vinden om zelf iets te bedenken. Dat kan ook. Je kunt je collega’s ook een keuze geven uit drie opties bijvoorbeeld. Als je maar rekening houdt met de behoeftes.

3. Opwarmen vooraf

Begin een aantal weken van tevoren (zes tot vier) met het warm maken van je collega’s. Prikkel ze. Betrek ze op een ludieke manier bij het personeelsuitje wat jullie gepland hebben.

Je zou ze bijvoorbeeld een elke week een hint over jullie teambuildingsactiviteit kunnen geven. Dat kan via een mailing, maar ook door het uitdelen van iets wat verband houdt met jullie teamdag. Loof een beloning uit voor degene die raadt wat jullie gaan doen. Maak ze nieuwsgierig. Wees positief en interactief.

4. Zorg voor een inspirerende plek

Ga naar buiten. Houd jullie personeelsuitje op een externe locatie. Door in een andere omgeving te zijn, zorg je voor nieuwe energie. Doordat er letterlijk afstand is van de dagelijkse werkzaamheden is het gemakkelijker om van een afstandje te kijken naar wat er speelt.

Een groene omgeving zorgt vaak voor natuurlijke inspiratie. Niet alle deelnemers zijn zich daar bewust van, maar zo werkt het vaak wel. Een wandeling in de natuur doet wonderen. Let er wel op dat jullie trainingslocatie op een plek is die gemakkelijk bereikbaar is zodat iedereen er kan komen en dit geen excuus is om af te haken.

5. Goed eten en drinken

Niet alleen een inspirerende locatie werkt in je voordeel. Ook goed eten en drinken kunnen het verschil maken. Gezond, licht en biologisch eten vermindert de after-lunch-dip aanzienlijk. De energie die ze anders kwijt zijn aan het verwerken van vleeswaren of vette hap, kan nu ingezet worden om een positieve bijdrage te leveren aan de teamdag.

Zorg voor voldoende water, fruit en gezonde tussendoortjes. Laat je collega’s kennis maken met een nieuwe gezonde smaak. Geef ze een culinaire verrassing. Dit wordt vaak erg gewaardeerd.

6. Genoeg ontspanning

Welk doel jullie ook hebben gekozen van het personeelsuitje. Zorg voor voldoende ontspanning. Hard werken, flink reflecteren of lichamelijk actief zijn is niet erg, als er maar genoeg ruimte is om bij te komen. Tijdens de ontspanningsmomenten kunnen collega’s een praatje maken met elkaar en delen hoe ze de teambuilding ervaren. Wie weet leren ze elkaar zo zelfs op een andere manier kennen. Stimuleer dit proces door genoeg rustmomenten in het programma op te nemen.

7. Focus

Zorg ervoor dat de randvoorwaarden kloppen. Een goede voorbereiding, verzorgde catering en natuurlijk telefoons uit tijdens de activiteit. Het kan natuurlijk zijn dat er hele belangrijke mails of telefoontjes zijn die beantwoord moeten worden. Bespreek vooraf welke voorwaarden er worden gesteld zodat al je collega’s daar rekening mee kunnen houden.

Een ‘out-of-office’ mail is binnen 2 minuten ingesteld. Een goede praktische voorbereiding van alle deelnemers zorgt ervoor dat er focus kan zijn tijdens de teambuilding. Zo bereik je het meest gewenste resultaat.

8. Buiten de box

Je kunt het je zo gek niet bedenken of het is al een keer gedaan. Ga creatief om met de mogelijkheden. Sushi maken, karten of vlotten bouwen, super leuk, maar er is nog zo veel meer mogelijk! Teambuildingsactiviteiten hoeven niet persé te betekenen dat je fysiek in beweging komt. Je kunt bijvoorbeeld werken met persoonlijkheid- of teamprofielen. Maar ook improvisatietheater, zingen of creatief denken zijn zeer geschikt voor een teamdag.

9. Er mag gelachen worden

Natuurlijk, het personeelsuitje dient een doel. Waarschijnlijk wil je in ieder geval de onderlinge samenwerking verbeteren. Welke vorm je daarbij gebruikt is natuurlijk helemaal aan jou. Maar wat er tijdens een teambuildingssessie niet mag ontbreken is: de lach!

Lachen zorgt voor verbinding. Het geeft luchtigheid als het spannend wordt en verspreidt een positieve energie. Maak het niet te zwaar. Zorg voor voldoende luchtigheid. Zeker als jullie samen de diepte in willen gaan, is humor een mooie manier om teambuilding tot een succes te maken.

10. Nazorg

En dan is het al weer voorbij. Jullie hebben hard gewerkt aan de voorbereidingen en de dag is voorbij gevlogen. En nu? Veel bedrijven en teams vergeten dat de nazorg een belangrijke factor is voor een geslaagd personeelsuitje. Dat wat er is gebeurd en besproken tijdens de teambuildingsactiviteit moet een plek en soms ook nog een vervolg krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld een evaluatieformulier opsturen waarin je jouw deelnemers gelegenheid geeft om hun ervaring te delen. Het nasturen van foto’s of video werkt ook als een leuke reminder aan de teamdag. Soms is er meer voor nodig. Zeker als er een actieplan is gemaakt, is het goed om ervoor te zorgen dat er vervolg aan wordt gegeven. Je kunt nog zoveel getraind worden, als het niet wordt geïntegreerd in de praktijk sla je de plank mis.

Geschreven door: Susanne Amoraal

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht