Vitale medewerkers?

7 tips voor (HR)managers om het gesprek aan te gaan

Belangrijk vitale medewerkers, maar hoe ga je er als leidinggevende mee om? Tot waar reikt je invloed als (HR) manager? Door simpelweg het gesprek aan te gaan met je medewerkers kom je een heel eind. Op basis van onze ervaring in de afgelopen jaren hebben we 7 tips voor jou verzameld. Ontdek zelf welke voor jou goed werkt!

1. Strategie van de organisatie

Voor je het gesprek aan gaat, ga eens na wat de strategie is van de organisatie? Is er sprake van een hoog ziekte verzuim? Zijn er plannen om uitval tijdig op te sporen en te voorkomen? Hoe wordt er om gegaan met stress? Is er een chief happiness officer die je tips kan geven?

Goed om te weten welke richting het bedrijf heeft gekozen en welke afspraken er gelden. Op die manier hoef je later niet op je woord terug te komen en ben je geloofwaardig en betrouwbaar.

Vitale medewerkers?2. Geef zelf het goede voorbeeld

Vitaliteit is zo’n gevoelig onderwerp. Wanneer ga je over de streep en bemoei je je met iemand zijn privé leven? Lastig voor veel managers. Toch heeft iemand z’n manier van leven veel invloed op zijn of haar vitaliteit en energie, dus waarom zou je het daar niet over mogen hebben. De manier waarop je het bespreekbaar maakt is bepalend. En… daden zeggen meer dan duizend woorden. De tweede tip is dan ook: geef zelf het goede voorbeeld.

Zorg voor een gezonde levensstijl, een goede balans tussen privé en werk, een hoog energie niveau, voldoende slaap en een mindset van een ‘owner’! Op die manier inspireer je anderen en maak je hen nieuwsgierig.

3. Het toverstafje

Misschien ken je hem wel: de magische vraag. Die gaat als volgt: Wat als alles mogelijk is? Wat zou je dan het liefste willen? of Hoe zou dan jouw ideale situatie eruit zien? Je geeft je gesprekspartner daarmee als het ware een toverstafje en daarmee de vrijheid om te dromen over een ideale situatie op het gebied van vitaliteit.

Dit vraagt om een open blik en veilige omgeving. Alleen op die manier krijg je een eerlijk antwoord en de mogelijkheid om dieper in te gaan op wat diegene tegenhoudt om het niet te creëren zoals hij of zij het eigenlijk zou willen.

4. De stresstest

Geheel anoniem zou je in de organisatie elke medewerker een stresstest kunnen laten invullen. Op die manier stimuleer je hen om na te denken over hun stresslevel en geef je hen handvatten om stress te herkennen. Niet alleen bij zichzelf, ook bij de ander. Als je dit kort en krachtig inzet, met de nodige achtergrondinformatie, heb je een hele mooie ingang voor een gesprek over vitaliteit binnen de organisatie.

Iemand die vitaal is, is namelijk ook mentaal fit. Er is sprake van eigenaarschap, van veerkracht en motivatie. Eigenschappen die iemand met een hoog stressniveau niet ervaart.

5. Waar word je gelukkig van?

Werkgeluk is een thema die nauw verband houdt met vitaliteit. Door te onderzoeken wat iemand drijft in zijn werk, waar zijn kwaliteiten liggen, waar hij blij van wordt, kom je bij de energiegenerator. Want hoe soft het misschien ook klinkt, gelukkige werknemers zijn super waardevol voor bedrijven. Zij presteren optimaal, werken fijn samen en zijn uiterst vriendelijk naar klanten. Tel uit je winst.

6. Themabijeenkomst

Oké, een inkopper, maar toch wil ik hem benoemen omdat het door veel bedrijven effectief wordt ingezet: organiseer een themabijeenkomst om het gesprek op gang te helpen. Ga sporten samen, brainstorm over gezond werken of laat een expert iets meer vertellen over mentale fitheid. Door met elkaar hier over na te denken of mee aan de slag te gaan, creëer je een collectieve conversatie waar je later op individueel niveau op door kan pakken.

De vraag of je dit verplicht moet stellen of niet, durf ik niet te beantwoorden. Hoewel veel organisaties zoiets organiseren op vrijwillige basis, kan ik me voorstellen dat het ook niet gek is om voor sommige events wel te benadrukken dat aanwezigheid gewenst is. Zeker als er een hele heldere strategie is binnen een bedrijf en zo’n bijeenkomst daar aan bijdraagt.

7. Dagelijkse check-in

En dan de laatste tip. Doe een dagelijkse check-in bij je medewerkers. Door elke dag te beginnen met een korte vraag hoe iemand erbij zit, weet je wat er speelt. Zo kan je inspelen op mogelijke stressfactoren en maak je er een gewoonte van om te vragen naar zijn of haar gemoedstoestand. De brug naar vitaliteit is snel gelegd en kan gewoon tijdens een laagdrempelige check-in. Geen toestand, gewoon de normaalste zaak van de wereld.

En eigenlijk is vitaliteit dat ook. Een gezonde leefstijl waarbij je goed voor je mind en lichaam zorgt is niet alleen voor jezelf belangrijk maar ook voor je omgeving erg waardevol. Als ik een toverstafje zou hebben dan is dat waarschijnlijk wat ik de wereld in tover: vitale en gelukkige mensen. Stel je eens voor, wat zou de wereld er dan anders uit zien!

Geschreven door: Susanne Amoraal

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht